• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de voettekst
vksj-logo

VKSJ

Vereniging voor Klassiek Scherpe Jachten

  • Berichten en Evenementen
  • Schepen
    • Wat is een klassiek scherp jacht?
    • Alle VKSJ Schepen
    • Toelatingsrapporten
  • Varen
    • Rating van klassieke jachten bij de VKSJ
    • Wedstrijden voor klassieke scherpe jachten
    • VKSJ wedstrijduitslagen
    • Weer & getij
    • VKSJ toen en nu – evenementen 2003-2020
  • Restaureren
    • Whatsapp Klusgroep
    • Restauratieprojecten
    • Restauratieprijs
  • Over VKSJ
    • Wat doet de VKSJ?
    • Scherp gesneden
    • Het bestuur
    • Bestuurlijke stukken
    • Adverteren
    • Handige links
  • Lid worden
    • Over het VKSJ Lidmaatschap
    • Hoe gaat de toelating tot de VKSJ in zijn werk?
    • Toelatingsprocedure en -eisen
    • Inschrijven
    • Log In
Je bent hier: Home / Schepen / V1006 Trintel

V1006 Trintel

24/08/2020

Gegevens schip
Status schip Toegelaten
Naam schip Trintel
VKSJ nummer V1006
Varend erfgoed Ja
Type schip S-spant
Bouwwijze gelijmd
Ontwerper Bill Tripp sr
Ontwerp jaar 1961
Bouwer/werf Le Comte, Jutphaas
Bouwjaar 1965
Romp vorm s-spant
Vorm van de kiel korte kiel, geen midzwaard
Minumum diepgang 1.64 m.
Maximum diepgang 1.64 m.
Positie van het roer/td> vrij van kiel
Lengte over stevens 0.00m m.
Breedte op de huid 3.05m m.
Toelatingsrapport Download Trintel
Materiaal romp glasvezelversterkt polyester
Materiaal opbouw glasvezelversterkt polyester
Materiaal mast aluminium
Motor binnenboord diesel
Schroef type vast
Waterverplaatsing 5000
Waarvan ballast 2.00
Ballastmateriaal gietijzer
Kooktoestel 1
Thuishaven Durgerdam
Geschiedenis

Eerst maar eens wat achtergrondinformatie omtrent de ontwerper van deze boot, t.w. William H. Tripp, daar deze zelfs in VKSJ kringen niet erg bekend is. De oorzaak ervan ligt natuurlijk in het feit dat er nu eenmaal weinig klassieke schepen in Nederland rondvaren, waarvan de ontwerper een amerikaan is. Bill Tripp was een autodidact. Opgegroeid in het plaatsje Bayside aan de kust van de Little Neck Bay, Long Island bij New York, was hij veel aan de waterkant te vinden; thuis tekende hij van kinds af aan al bootjes. In plaats van een scheepsbouwkundige opleiding te willen volgen, trad hij liever direct na highscool als leerling in dienst bij Philip L. Rhodes.

Toen WWII zich aankondigde meldde hij zich aan bij de Coast Guard, en werd geplaatst bij de Offshore Patrol te Greenport waar hij geplaatst werd bij de opsporing van vijandelijke onderzeeërs. Aangezien de Coast Guard veel te weinig schepen had voor die taak, werd opsporing voor een groot deel uitgevoerd middels gevorderde grote zeiljachten, die ’s zomers zowel als ’s winters patrouilledienst deden, ongeacht de weersomstandigheden! Uiteindelijk kwam Bill terecht op de “Denmark”, een overgenomen deens bark-getuigd opleidingsschip. Bill noemde zichzelf later “de enige levende jachtontwerper die kon bogen op uitgebreide praktijkervaring in vierkantgetuigde schepen”.

Terug in de burgermaatschappij was hij meer dan ooit besloten om jachtontwerper te worden. Voor een korte tijd werkte hij bij Sparkman & Stephens, maar in 1952 begon hij voor zichzelf. In 1950 had hij al enige bekendheid verworven door de 2e prijs te winnen in een ontwerpwedstrijd, georganiseerd door het britse blad Yachting World. Het amerikaanse blad Yachting beschreef dat zelfde jaar dit ontwerp eveneens uitvoerig, met tot gevolg dat Bill “op de kaart“ stond. Het zelfde jaar werden er nog twee standaard/ontwerpen van Bill Tripp in Yachting beschreven, en het jaar daarop nog weer eens twee. In 1956 mocht Bill een doorbraak op het wedstrijdveld meemaken met het door hem ontworpen jacht Katingo, maar het was de overbekende Touché uit 1957 die hem in de rij van topontwerpers deed plaatsen.

De belangrijkste opdrachtgevers van Bill Tripp bleven echter toch de werven die een standaard-ontwerp leverden, en in de vroeg jaren 60 gingen veel van die werven over op de vervaardiging van polyester jachten. Bill toonde zich in polyesterconstructie al snel een expert en verwierf (samen met Philip Rhodes) een grote kennisvoorsprong op dit gebied t.o.v. andere ontwerpers. De ontwerpen als Block Island 40ft. yawl, Hinckley Bermuda 40, Medalist, Tripp Lentsch 29 en37, North East 38, Ocean 52; het zijn allemaal klinkende namen, die (hoewel voor de Amerikaanse markt gebouwd) ook in Nederland niet onbekend horen te zijn, daar Nederland bij uitstek als een der eerste landen (samen met Denemarken) vooraan stond in de kwaliteits-polyesterbouw: de bovengenoemde laatste 4 standaardontwerpen werden in Nederland vervaardigd.

Elke ontwerper uit de naoorlogse tijd tot de introductie van de IOR-rule in 1970 had zo zijn eigen ‘tekenstijl’. Zo kunnen we makkelijk een ‘Robert Clark’ van een ’Buchanan’ onderscheiden, en is een v.d. Stadt uit die tijd echt niet te verwarren met een v.d. Hoëvell etc. Een “Tripp” herken je eveneens uit duizenden. De “vaste” kenmerken zijn: Hoog vrijboord, gekoppeld aan een forse zeeg welke pas ‘laat’ -dus kort voor de spiegel- weer een stijgende lijn krijgt. / Grote overhangen, zowel voor als achter; een boeg met in profiel egaal verlopende flauwe ronding, waarbij de boeg (in de waterlijnen) op de waterlijn scherp is, maar naar boven toe steeds meer afgerond wordt. / Een licht holle, concave waterlijn voorin, die naar de deklijn toe juist weer veranderd naar een convexe (bolle) deklijn. / Een relatief zeer brede spiegel, die in profiel een lage (soms zelfs holle) uittreehoek vertoond, en altijd een rechtopstaande spiegel heeft die van achteren gezien een mooi, ‘soft’ verloop heeft. / Zeer brede gangboorden, gekoppeld aan een laag gehouden opbouw, waarvan het verhoogde achterste deel niet ‘traps’ verloopt naar het lagere voorste deel, maar juist heel fraai, soepel vloeiend van het hoge naar het lage deel verloopt, waarbij het verticale deel van de opbouw middels een gelakte houten strip, visueel ‘losgemaakt’ wordt van de ‘kroon’ van de opbouw. Een “Tripp” heeft weliswaar altijd een vrij voorlijk geplaatste mast, met een laag-aspect-ratio-grootzeil, maar dat is niet zozeer een ‘kenmerk’ van deze ontwerper, maar eerder van de amerikaanse CCA-wedstrijdformule.

De onderhavige ‘Medalist’ is een MKII-versie; d.w.z. ze heeft een langere, meer voor toerzeilen geschikte opbouw t.o.v. de MKI-versie, die feitelijk en korte heel laag gehouden opbouw had die –om windweerstand te beperken – ook nog eens heel sterk in lengte- en breedterichting was afgerond. Het ontwerp vertoont niet alle typische “Tripp”-kenmerken: hoog vrijboord, veel zeeg, lage opbouw, grote overhangen, etc. De boeg vertoont een vrij diep V-spantvorm; het schip is breed, en het (zeer brede) achterschip vertoont juist een brede, ondiepe, U-spantvorm; kenmerkend voor CCA-wedstrijdschepen uit die tijd. De Europese RORC-aanhangers uit die dagen verfoeiden een dergelijke rompvorm, daar ze bij toenemende hellingshoek doorgaans een toenemende loefgierigheid gaat vertonen. Het Amerikaanse ‘tegenargument’ uit die tijd was, dat men wees op de veel grotere vormstabiliteit die een dergelijke rompvorm geeft, terwijl de scherpe boeg/vol achterschip-vorm toch mooi door golven gaat. Loefgierigheid was voor hen geen issue, daar de vormstabiliteit juist grote aan-dewindse hellingshoeken voorkwám!

De combinatie van een ontwerper die wist waar hij het bij polyesterconstructie over had en een Nederlandse kwaliteitsbouwer van klasse garandeert natuurlijk een lange levensduur. Natuurlijk speelt ondertussen de leeftijd van de boot een rol en is ze ondertussen echt niet meer “onderhoudsvrij”, maar de aandacht die ze ondertussen nodig heeft (en gelukkig ook krijgt) is meer dan de moeite waard! Een dergelijk voorbeeld van een 1e generatie polyester boot, met zijn hoogwaardige gedegen-doordachte constructie en de uitvoering ervan is een lust om te bezien. Daarnaast loopt het ontwerp over van fraaie esthetische details op een manier die we heden ten dage gewoon niet meer kennen. De Trintel is en uiterst interessante toevoeging aan de vloot van de VKSJ, en wij willen de eigenaar ervan feliciteren met zijn prachtige, fraaie, en historisch interessante schip! VKSJ-schepen worden in een vormgevings-classificatie ingedeeld (zie onder); de Trintel hoort wat die indeling betreft in de “classic-klasse” thuis.

Naschrift eigenaar:

De Trintel is nadat ze gebruikt is voor de reclame folders van Le Comte verkocht aan dhr. van den Berg in Naarden (’66). Daarna is ze verkocht aan dhr. Den Hollander die haar in Willemstad heeft gelegd en er veel wedstrijden mee heeft gevaren (o.a. winnaar Oosterschelde race 1972).
Vervolgens is de Trintel ca. 20 jaar in het bezit geweesst van dhr Hoogstraaten (inmiddels overleden maar ik heb nog contact met zijn zoon en derhalve veel informatie). Ze werd veel gebruikt voor reizen naar de Kanaaleilanden, Engeland, Frankrijk, Portugal etc. Eind 80er jaren heeft ze een aantal jaren op de Middellandse zee gevaren.
Na terugkomst is ze verkocht aan dhr. Wagenvoort, een dominee die haar heeft meegenomen naar Stavoren. Ze heeft tien jaar in Stavoren gelegen toen ze is verkoach taan Gijs Dullaert die haar in Muiderzand heeft gelegd. Dhr Dullaert heeft een nieuwe motor in laten bouwen, het electrische systeem laten vervangen en de navigatieapparatuur vernieuwd. Na twee jaar is ze te koop gezet en was ik snel verkocht en had haar verkocht (na eerder een Moerman uit 1954 en een Vindö 30 uit 1972 te hebben gehad). Ze was lek en zag er slecht uit en ik ben begonnen aan het interieur en heb bekleding, hemel, vloer en een deel van de wandpanelen vervangen. Inmiddels is het goed toeven en probeer ik veel mijlen te maken en heb een aantal lange termijn projecten voor de buitenkant gepland. Met de nadruk op lange termijn…

Extra gegevens voor rating
Rating 1.05
Rating spi 1.11
Lengte boegspriet 0.00
Snit voordriehoek recht
Spinnaker van top
Grootzeil voorlijk 10
Grootzeil onderlijk
Grootzeil snit recht
Grootzeil materiaal dacron
Topzeil 1.00
Grootzeil doorgelat 1
Topzeil snit recht

Footer

Over VKSJ

  • Vereniging Klassieke Scherpe Jachten (VKSJ)
  • Wat doet de VKSJ?
  • Wat is een klassiek scherp jacht?
  • Berichten en Evenementen
  • Wedstrijden voor klassieke jachten
  • VKSJ wedstrijduitslagen
  • Rating voor klassieke jachten
  • Onze schepen
  • Toelatingsrapporten
  • Scherp gesneden

Inschrijven/inloggen

  • Over het VKSJ Lidmaatschap
  • Toelatingsprocedure en -eisen
  • Log In
  • Inschrijven

Contact

Wilt u meer weten over VKSJ, of heeft u een vraag? Neem contact op met secretaris@vksj.nl. U  kunt ook een bericht sturen via het contactformulier.

  • Cookiebeleid (EU)
  • Privacyverklaring en disclaimer

Copyright © 2025 Vereniging voor Klassieke Scherpe Jachten | VKSJ All rights reserved | Log in

website door ArtoFakt

Beheer cookie toestemming
Om de beste website-beleving te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over uw apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als u geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}