Voor leden van de VKSJ met een jacht dat 50 of meer jaar oud is geldt dat hun schip in het Register Varend Erfgoed Nederland als Varend Erfgoed dan wel als Varend Monument® geregistreerd wordt. Om als Varend Erfgoed geregistreerd te worden geldt dat schepen dienen te voldoen aan de toelatingseisen van de VKSJ. Leden kunnen het bestuur van de VKSJ vragen om hun schip als Varend Monument® te registreren. Hiervoor gelden bijzondere eisen met betrekking tot originaliteit en authenticiteit.
Voorheen liepen bovengenoemde registraties via de Federatie Varend Erfgoed Nederland. Bij het nieuwe Register Varend Erfgoed Nederland 2.0 is deze taak bij de behoudsorganisaties als de VKSJ komen te liggen. Na de toelating van nieuwe leden worden hun schepen in het eigen VKSJ-register vermeld en vervolgens voor opname in het RVEN doorgegeven. Zo gauw de registratie in het RVEN tot stand is gekomen kan de jachteigenaar bij de FVEN-winkel (www.fven.nl) een pas en een bijbehorende wimpel bestellen, beiden 20 euro per stuk. Men kan dat zelf controleren door op www.rven.info de naam van het jacht in te vullen.
Wat is nu de waarde hiervan? In de eerste plaats een stukje erkenning voor het vele werk van de VKSJ-leden om hun vaak bejaarde schepen in een goede conditie te houden. Maar er zijn ook praktisch voordelen. In het bezit van een pas kan men met een als Varend Erfgoed of Varend Monument® toegang krijgen tot museumhavens en ook krijgt men in verschillende havens korting. Daarnaast komt de FVEN in verschillende richtingen op voor de belangen van eigenaars van klassieke jachten, zoals bij het dreigende verbod op het gebruik van fossiele brandstoffen in Amsterdam en de verzegeling van de buitenboordkranen van jachttoiletten. Mocht de FVEN erin slagen voor klassieke jachten een bijzondere positie te verwerven, dan zal zo’n pas bittere noodzaak blijken te zijn.