De Lumey vaart sinds 1991 rond als Horizon. In haar lange leven heeft de Lumey vele namen en eigenaren gehad. Een hele bekende eigenaar was Daan Kagchelland, Olympisch kampioen 1936. Op de Braasem wordt Daan’s schip nog steeds herkend.
De Lumey is het eerste ontwerp van Jonas Kwaak. Volgende ontwerpen borduren verder op de basis die is gelegd met de Lumey. Het casco van de Lumey is in 1942 gebouwd bij Ouwens in Schiedam. Het afbouwen is uitgevoerd bij Zaal in Rotterdam Hilligersberg. Over de omstandigheden waaronder de bouw in oorlogstijd heeft kunnen plaatsvinden is weinig bekend. Het staal voor de romp zou van rijplaten uit België afkomstig zijn. Opdrachtgever voor de bouw was Dolf Joppe, tandarts in de Hoekse Waard. De eerste proefvaart vond plaats op de Merwede. In de Waterkampioen nr. 4 van 1943 doet Jonas Kwaak verslag van zijn bevindingen. Hij verzucht dat het fijn zou zijn als de Zeeuwse wateren weer opengesteld worden, om lekker te kunnen zeilen.
De Lumey is inspiratie geweest voor andere ontwerpers. Cock Taal heeft op de Lumey zijn vrouw ontmoet tijdens een tocht van Scheveningen naar België. In zijn eerste ontwerp van een Taling zijn de lijnen van de Lumey duidelijk terug te vinden.
Het schip is een varend monument categorie C, dwz dat de romp nog in originele staat verkeerd. Door de jaren heen is er flink aan het schip vertimmerd. De lange mast met bakstagen is vervangen door een kortere mast met achterstag. Het kottertuig is altijd gehandhaafd. De kajuit is “getrapt” herbouwd bij van Wijk, nadat de mast door het dak was gevallen. In het interieur zijn gelukkig nog sporen terug te vinden van ouderwets timmerwerk. Er was een eigenaar, die het schip 5 jaar in bezit heeft gehad, maar geen meter heeft gezeild en wel het hele interieur heeft gerenoveerd (ieder zijn hobby). De laatste renovatie heeft plaatsgevonden tussen 2000 en 2002, toen zijn het dek en de kuip vernieuwd.
Begin jaren 60 is een benzinemotor geplaatst; 2 cylinder Wickstrom 11 pk. Die in 1968 vervangen is door een 1 cylinder Sabb van 8 pk. In die tijd had men toch een andere beleving van benodigd motorvermogen bij een waterverplaatsing van 5 ton. In 2003 is de Sabb vervangen door een 3 cilinder Nanni van 21 pk.
Met veel plezier en trots wordt op de Horizon gezeild in Friesland, op het IJsselmeer, de Waddenzee en in Zeeland. Het kottertuig stuwt haar regelmatig naar snelheden van soms meer dan 6 knopen. En dat is puur genieten.
V0343 Horizon
AlgemeenMeer schipExtra ratingHistorie
Status schip
Toegelaten
Naam schip
Horizon
Vksj nummer
V0343
Varend monument
Ja
Type schip
S-spant
Bouwwijze
geklonken
Ontwerper
Kwaak Jonas
Ontwerp jaar
1942
Bouwer/werf
Ouwens Schiedam (romp) Zaal Rotterdam-Hillegersberg (afbouw)
Bouwjaar
1942
Romp vorm
s-spant
Vorm van de kiel
korte kiel, geen midzwaard
Minumum diepgang
0.00
Maximum diepgang
1.65
Positie van het roer
vast aan kiel
Lengte over alles
9.20m
Lengte over stevens
7.85m
Lengte over waterlijn
7
Breedte op de huid
2.30m
toelatingsrapport
Documenten
Materiaal romp
staal
Materiaal opbouw
hout
Material mast
hout
Motor
binnenboord diesel Nanni 3-cil (2003) 21 pk
Schroef type
vast
Waterverplaatsing
5500
Waarvan ballast
2500.00
Ballastmateriaal
gietijzer
Ballastmateriaal
gietijzer
kooktoestel
1
Toilet
Niet aanwezig
Rating
0.85
Rating spi
0.90
Lengte boegspriet
1.25
Voordriehoek basis
4,1
Voordriehoek hoogte
10
Spinnaker
van top
Grootzeil voorlijk
9
Grootzeil onderlijk
4
Grootzeil snit
recht
Grootzeil materiaal
dacron
Topzeil
0.00
Topzeil snit
recht
Geschiedenis