UITNODIGING VLOOTSCHOUW DOOR HKH PRINSES BEATRIX

Beste VKSJ’ers,

Elk jaar viert de vereniging rond de langste dag van het jaar haar oprichting met de traditionele verjaardagsbijeenkomst op het IJsselmeer. Wie de Scherp Gesneden of de website heeft gelezen zal gezien hebben dat die viering dit jaar in groter verband gevierd gaat worden. De viering van 100 jaar Zuiderzeewet bied de kans om de verjaardag samen met onze zusterorganisaties van het Varend Erfgoed te vieren; de Federatie Varend Erfgoed zal acte de présance geven. Die zondag zal het gezelschap zich uitbreiden met andere loten aan de stam van het mobiel erfgoed: er is dan een Oldtimerdag.

Anders dan aangekondigd kan op donderdag 14 juni deel worden genomen aan een vlootschouw, welke afgenomen wordt door HKH prinses Beatrix vanaf de Groene Draeck. De FVEN zal tijdens die vlootschouw een zware delegatie van de diverse ministeries ontvangen, om te laten zien wat het varend erfgoed in de praktijk precies is.

Mede namens de FVEN wil ik u voor deze vlootschouw van harte uitnodigen en reken op een hoge opkomst, zodat we onze rol als behoudsorganisatie voor klassieke scherpe jachten kunnen verstevigen.

Wie die donderdag niet aan kan schuiven met zijn jacht is vanzelfsprekend van harte welkom om dat tijdens het weekend te doen. Ook zonder jacht blijven VKSJ’ers natuurlijk altijd welkom om aan te schuiven.

Wie komt met schip op op donderdag of vrijdag:

Belangrijk is wel dat u zich voor deelname aanmeldt bij zowel de VKSJ als bij de organisatie van 100 jaar zuiderzeewet. Aanmelden voor het weekend bij de VKSJ kan op onze website,  voor gratis ligplaats in de Bataviahaven moet men de komst aangeven middels deze link https://bataviahaven.nu/schepen-aanmelden-voor-viering-100-jaar-zuiderzeewet/

Wie niet met schip kan komen:

Leden die niet met de boot komen maar toch willen deelnemen aan (een deel van) het programma hieronder dienen zich aan te melden bij de VKSJ. Meevaren en borrelen kan altijd!

HET VKSJ-PROGRAMMA

- Donderdagochtend, maar uiterlijk 1300 bijeenkomen in de Bataviahaven voor wie mee wil doen aan de vlootschouw Wie woensdagavond al aanwezig wil zijn moet daarvoor even contact opnemen met de Bataviahaven. Het palaver is om 1400. VKSJ-schepen zijn te herkennen aan de verenigingswimpel.

Deelname vlootschouw met HKH prinses Beatrix – protocol volgt tijdens het palaver

-Vrijdag: Na het palaver in de ochtend deelname aan het middagprogramma, zie de website van 100 jaar zuiderzeewet; de VKSJ zal aanwezig zijn met een stand en promotiemateriaal. Vrijwilligers uiteraard gezocht om de stand te bemannen.

’s avonds een z.g.n. VKSJ-steigerborrel, evt te combineren met het avondprogramma. Toelichting: onze vereniging fungeert als netwerkplatform, omdat het hebben van een netwerk t.b.v. het behoud van klassieke jachten noodzakelijk is. In het kader daarvan organiseren we borrels tijdens evenementen.

 

- ’Zaterdag:  10:30-11:00  VKSJ-Palaver voor het demonstreren van een zeilwedstrijd met klassiekers tussen de havenhoofden. 

Start rond 1200 Toelichting: zowel het fenomeen jacht als het wedstrijdzeilen is in Nederland ontstaan. Wat dat betreft staat onze vereniging aan de wortels van een wereldwijd cultureel fenomeen, en richten wij ons niet alleen op materieel behoud van erfgoed, maar houden ook immaterieel cultureel erfgoed in staand: het wedstrijdzeilen met klassiekers. 

- ’s avonds: deelname Captain’s dinner etc.

 

- Zondag: deelname aan de oldtimerdag. (We zijn tenslotte varende oldtimers.) 

- Het bestuur vergadert in de middag in Lelystad, dus ik hoop u daar te zien!

 

Hartelijke groeten,

Fred Kuiper,

Voorzitter